Forebygging

Alle som er ute på tur i områder med flått risikerer å bli bitt. Noen merker det, andre merker det ikke. Noen flått har smitte som de overfører til mennesker. Hvis du blir smittet av sykdom på grunn av flåttbitt, er det viktig å få riktig diagnose og behandling så raskt som mulig. 

Unngå flåttbitt
Det beste er selvsagt å unngå å bli smittet, og det er flere ting du kan gjøre for å forebygge. Først og fremst bør du sette alt inn på å unngå å bli bitt.

Når du er ute i flåttområder bør du kle deg slik at flåtten ikke kommer til. Bruk lange bukser med buksebena godt nedi støvler eller sokker, gjerne lange ermer også. Bruk klær med elastikk rundt ankler og håndledd. Bruk lyse klær, så er flåtten lettere å se. Glatte stoff kan være vanskeligere for flåtten å klatre på. 

Bruk myggmidler som også har en viss effekt mot flått. Midler som inneholder DEET kan brukes direkte på hud, men fordamper relativt raskt.  DEET-holdige midler anbefales ikke til små barn. Det finnes produkter basert på planteoljer som også har en viss effekt.

Fjern flåtten raskt og riktig
Hvis du skulle bli bitt bør du fjerne flåtten så raskt som mulig. Det er uklart hvor raskt smitte overføres fra flått til menneske, men jo lengre flåtten sitter på, jo større er sjansen for at den kan overføre smitte. Det er viktig å fjerne flåtten på riktig måte. Ta tak så langt inn mot huden som det er mulig, og dra forsiktig rett ut. Prøv å unngå at hode eller munndeler sitter igjen.

Flåttpinsett – nyttig hjelpemiddel
Det finnes spesielle pinsetter for å fjerne flått, som gjør at du får godt grep uten å klemme på kroppen til flåtten. Hvis man klemmer kroppen så øker det sjansen for å få spytt og mageinnhold fra flåtten over i verten/den personen den sitter på. Ikke smør inn flåtten med fett eller prøv å ”bedøve” den med noe for å få den til å slippe. Det virker ikke, men kan heller øke risikoen for å overføre smitte.

Ha gjerne med flåttpinsett når du er på tur. Turkamerater kan hjelpe hverandre med flåttsjekken. Det er ikke så lett å se selv, på ryggen eller i hodebunnen. Husk at små flått lett  kan gjemme seg blant hårstråene.

 

Pass på barna
Barn leker ute, de tenker ikke på å unngå flått. Det er viktig å sjekke dem fra topp til tå når de kommer inn etter å ha lekt eller vært på tur i flåttområder.

Pass på husdyra
Flåtten går på husdyra våre også, og dyra oppholder seg mye i den lave vegetasjonen der det er mest flått. Hund og katt, som gjerne bor inne, har ofte med seg flått inn. Snakk med veterinæren om flåttmiddel for dyra. I de delene av året hvor flåtten er aktiv bør man uansett undersøke dyra for flått daglig. Likevel kan det være flått du ikke finner som blir med inn. Ikke la dyra ligge i senga! Flått kan falle av dem og gå på mennesker i stedet.

Se også fra BADA-UK

 

Foreningen    

Lyme Borreliose

Bidra               

Nyttige linker

Kontakt oss

Styret

Vedtekter

Symptomer

Behandling

Forebygging

Bli medlem