Forebygging

Alle som er ute på tur i områder med flått risikerer å bli bitt. Noen merker det, andre merker det ikke. Noen flått har smitte som de overfører til mennesker. Hvis du blir smittet av sykdom på grunn av flåttbitt, er det viktig å få riktig diagnose og behandling så raskt som mulig. 

Unngå flåttbitt

Det beste er selvsagt å unngå å bli smittet, og det er flere ting du kan gjøre for å forebygge. Først og fremst bør du sette alt inn på å unngå å bli bitt.

Når du er ute i flåttområder, bør du kle deg slik at flåtten ikke kommer til. Bruk lange bukser med buksebena godt nedi støvler eller sokker, gjerne lange ermer også. Bruk klær med elastikk rundt ankler og håndledd. Bruk lyse klær, så er flåtten lettere å se. Glatte stoff kan være vanskeligere for flåtten å klatre på. 

Bruk myggmidler som også har en viss effekt mot flått. Midler som inneholder DEET kan brukes direkte på hud, men fordamper relativt raskt. Det finnes mye forskjellig i salg, alt er ikke like virksomt. Be om råd på apoteket, også om hva som kan brukes til barn.

Fjern flåtten raskt og riktig

Hvis du skulle bli bitt, bør du fjerne flåtten så raskt som mulig. Det er uklart hvor raskt smitte overføres fra flått til menneske, men jo lenger flåtten sitter på, jo større er sjansen for at den kan overføre smitte. Vi har merket oss at det ofte står skrevet i media at det er liten sjanse for smitte dersom flåtten fjernes før det har gått 24 timer, men vi har erfaring med at smitte er overført mye tidligere enn dette, og infeksjonsspesialist og overlege Per H. Bjark har noen nyttige kommentarer: Det angis ofte at B. burgdorferi først overføres etter ca. 24 timers kontakttid og mer. Nymfestadiet av I. ricinus er viktigste vektor, er liten, antydningsvis 1,5–3 mm, sitter ofte på mindre tydelige steder som knehase, setefure o.a. og kan overføre bakterien etter en kontakttid ned til 3–4 timer, samtidig som den ofte forlater bittstedet usett. Således er opplysninger om flåttbitt upålitelig og kontakttid lite å fokusere på (Indremedisineren 2011).

Det er viktig å fjerne flåtten på riktig måte. Ta tak så langt inn mot huden som det er mulig, og dra forsiktig rett ut. Prøv å unngå at munndeler sitter igjen.

Filmen er produsert og laget av Folkehelseinstituttet.

Flåttpinsett – nyttig hjelpemiddel

Det finnes spesielle pinsetter for å fjerne flått, som gjør at du får godt grep uten å klemme på kroppen til flåtten. Hvis man klemmer kroppen, så øker det sjansen for å få spytt og mageinnhold fra flåtten over i verten / den personen den sitter på. Ikke smør inn flåtten med fett eller prøv å ”bedøve” den med noe for å få den til å slippe. Det virker ikke, men kan heller øke risikoen for å overføre smitte.

Ha gjerne med flåttpinsett når du er på tur. Turkamerater kan hjelpe hverandre med flåttsjekken. Det er ikke så lett å se selv, på ryggen eller i hodebunnen. Husk at små flått lett kan gjemme seg blant hårstråene.

Pass på barna

Barn leker ute, de tenker ikke på å unngå flått. Det er viktig å sjekke dem fra topp til tå når de kommer inn etter å ha lekt eller vært på tur i flåttområder.

Ikke glem å informere ungdommene

Tenåringene trenger kanskje en ekstra påminnelse om flåttsjekk. Foreldrene har ikke lenger samme muligheten for å sjekke. Ungdom tenker som regel på alt annet enn sykdom, og det vil være bortimot et under om en typisk tenåring vil bli oppmerksom på flåttbitt eller svakt EM (Erythema migrans) etter en tur ute i naturen. Et utslett kan også bli oversett eller mistolket som «blåmerke» fra fotballkampen. Det er spesielt viktig å sørge for at ungdommene får informasjon om flåttbitt og utslett, og hvorfor det er viktig å fjerne flåtten raskt.

Pass på husdyra

Flåtten går på husdyra våre også, og dyra oppholder seg mye i den lave vegetasjonen der det er mest flått. Hund og katt, som gjerne bor inne, har ofte med seg flått inn. Snakk med veterinæren om flåttmiddel for dyra. I de delene av året hvor flåtten er aktiv bør man uansett undersøke dyra for flått daglig. Likevel kan det være flått du ikke finner som blir med inn. Ikke la dyra ligge i sengen! Flått kan falle av dem og gå på mennesker i stedet.

Be Aware of Ticks When Strolling through the Park

Frontiers For Young Minds har gitt ut nyttig informasjon for både store og små interesserte, om flåttens utvikling, anatomi, livssyklus, sykdommer den kan overføre og hvordan man kan forebygge flåttbitt: (på engelsk)

 

 

 

NLBF mobil

©  Norsk Lyme Borreliose - Forening  
Orgnr: 893991662 

Kontakt

Følg oss