Forsendelse

Posten Norge eller kurér?

Når man sender blod- eller urinprøver til utlandet er det ofte slik at prøvene må komme hurtig frem og da må man som regel sende med et kurérfirma. I Norge kan dette gjøres bl.a. med DHL, TNT og FedEx. Med DHL må man ha en bedriftsavtale for å få sendt slike prøver, hvilket gjør de mindre aktuelle for mange.

Man kan også sende med Posten Norge. Da blir det vesentlig billigere, men man har ingen garanti for at prøvene kommer frem i tide. Når prøvene kan bli syv dager gamle, og laboratoriet er i Europa går det som regel raskt nok – men det kan uansett være lurt å kontakte de (på telefon 81000710) og høre hvor lang tid de regner med det tar. Å sende med Posten Norge koster som regel noen hundrelapper. Å sende med f.eks. FedEx koster vanligvis i underkant av en tusenlapp.

Når man skal sende biologisk materiale til utlandet er det viktig at man pakker og merker alt på riktig måte. Hvis det er noe man har slurvet med er sjansene store for at forsendelsen blir stoppet. Vanlige blod- og urinprøver for analyse for flåttbårne sykdommer faller som regel inn under ”Biologisk Materiale Kategori B”, som er mye lettere å få sendt enn ”Biologisk Materiale Kategori A”. Link til bilde

Generelt sett sender ikke kurérfirmaer til postbokser, så hvis laboratoriet har en postboksadresse må man be om å få sendt det til en annen adresse. Det vanskelig å få sendt tørris over grensene (det må merkes på en helt spesiell måte, det koster mer og man må ofte ha en bedriftsavtale for å få tillatelse til å sende det), så skal noe kjøles er det bedre å sende med et helt vanlig kjøleelement fra en fryseboks. Når man sender er det en fordel å gjøre det tidlig i uken slik at man ikke risikerer at pakken ikke har kommet frem når det har blitt helg.

NLBF mobil

©  Norsk Lyme Borreliose - Forening  
Orgnr: 893991662 

Kontakt

Følg oss