Forsendelse med FedEx

Instruksjoner – Forsendelse med FedEx (Kurér)

Dersom det haster å få prøvene frem:

Noen prøver skal frem i løpet av 48 timer andre 72. Når det haster å få sendt prøvene er det som regel ikke nok å bruke frankeringslappen man får med FedEx. Da har man ingen garanti for at pakken er på Gardermoen morgenen etter den har blitt sendt. Da er det vanlig at man kjøper en ”Ekspress over natt” lapp med posten. Dette koster vanligvis i underkant av fire hundre kroner, og kan kjøpes på alle postkontor. Denne lappen brukes da i stedet for frankeringslappen FedEx gir med. Er man i tvil om hvor lang tid Posten bruker på å sende pakken til Gardermoen kan man ta kontakt med de på telefon 81000710. Det lønner seg som regel å levere pakken på et hovedpostkontor i stedet for post-i-butikk hvis man skal være sikker på å få den frem i tide. Bor man på Østlandet kan man levere pakken direkte hos FedEx, eller ringe de for å få de til å hente den hjemme hos deg eller på legekontoret.

Klargjøring til forsendelse.

 

Dette må man bestille hos kurérfirmaet:

For å få sendt biologiske prøver er det en fordel å bruke kurérfirmaets emballasje. Hos FedEx heter denne ”Large Clinical Pak”. Man trenger også fraktbrev (Air Waybill) en plastlomme til denne, og en frankeringslapp. For å få dette tar man kontakt med kurérfirmaet, og det skal være gratis å motta.

Dette må man skaffe selv:

En pappeske, en proformafaktura, noe absorberende materiale (f.eks. tørkepapir eller bomull) og transporthylser for blod eller urinprøvene. Transporthylsene får man som regel på legekontoret.

Skritt for skritt klargjøring av materiell:

  1. Man klistrer plastlommen på ”Large Clinical Pak” i nedre høyre del.
  2. Man printer ut en proformafaktura (se eksempel), som må merkes med mengde blod, fraktbrevnummer, dato, navn og underskrift. (Dette er viktig for at pakken ikke skal stoppes i tollen) og legger denne i plastlommen.
  3. Man fyller ut fraktbrevet: Air Waybill (se forklaring), og legger dette i plastlommen.
  4. Man klistrer frankeringslappen på Large Clinical Pak.
  5. Man krysser av på baksiden av Large Clinical Pak i firkanten der det står om pakken er pakket riktig, og om det man sender er Biologisk Materiale Kategori B.
  6. Man fyller en pappeske med et absorberende materiale (her er det brukt bomull)

Betaling til laboratoriet og valg av prøver:

Man fyller ut skjema fra laboratoriet man ønsker å få analysert prøver ved. Generelt sett er det vanlig at man må forhåndsbetale for prøvene som skal tas. Noen få laboratorier tilbyr betaling med VISA-kort, men de fleste vil ha en kvittering fra banken som viser at man har forhåndsbetalt. Det er nok med en midlertidig kvittering som man ofte får når man betaler på nettbank. Skriv navn, adresse og hvilke prøver som skal tas som betalingsinformasjon. Denne kvitteringen printes og skal legges ned i pappesken sammen med prøvene.

Når man skal til å sende:

På legekontoret:

Man går til legekontoret og får tatt blodprøver. Dersom det er serumrør som skal tas (disse har rød topp) er det en fordel om de kan sentrifugere disse først – men det er ikke nødvendig. Merk prøvene med navn, prøvetakingsdato og fødselsdato og putt de i transporthylser. Disse transporthylsene legges ned i pappesken sammen med skjemaet angående hvilke prøver man ønsker å få tatt. Pappesken teipes igjen.

Når pakken leveres:

På det øverste arket i fraktbrevet står sporingsnummeret ditt. Dette arket tar man vare på selv. Da kan man spore pakken på FedEx.com. FedEx har avtale med Posten Norge, slik at pakker som skal sendes med de, sendes av Posten Norge til FedEx på Gardermoen. FedEx sender de videre til dit de skal. For å få sendt pakken går du til postkontoret der du bor, og leverer den som en vanlig pakke. Man betaler ikke noe når man leverer pakken.

NLBF mobil

©  Norsk Lyme Borreliose - Forening  
Orgnr: 893991662 

Kontakt

Følg oss