Forsendelse med Posten Norge

Instruksjoner – Forsendelse med Posten Norge.

Dersom det haster å få prøvene frem: Generelt sett går det mye saktere med Posten Norge enn om man bruker kurértjenester. Velger man å bruke vanlig post kan det lønne seg å høre med de først om hvor lang tid de regner med det tar å få levert prøvene (telefon 81000710).

Klargjøring til forsendelse.

Dette må man skaffe selv – noe av det kan kjøpes på postkontoret:
En hard pappeske eller en rivesikker konvolutt som prøvene skal ligge i (minimumsstørrelse 10 x 14 cm for brev og 21 x 13 x 1 cm for pakker) en plastlomme til proformafaktura, tolldeklarasjonslapp, frankering, noe absorberende materiale (f.eks. tørkepapir eller bomull), transporthylser for blod eller urinprøvene (transporthylsene får man som regel på legekontoret).

Skritt for skritt klargjøring av materiell:

1) Man klistrer plastlommen på den ytre emballasjen.
2) Man printer ut en proformafaktura (se eksempel), som må merkes med dato, navn og underskrift. (Dette er viktig for at pakken ikke skal stoppes i tollen) og legger denne i plastlommen.
3) Man skriver på pakken hvor den skal. Og avsenders navn, adresse og telefonnummer.
4) Man frankerer forsendelsen.
5) Man merker pakken med et UN3373 merke (se eksempel). Det er ganske strenge krav for hvordan dette merket skal være. Man kan printe ut eksempelbildet og teipe dette på utsiden av den ytre emballasjen.
6) Man får en tolldeklarasjonslapp på postkontoret. Når det gjelder brev heter denne CN22, når det gjelder pakker heter den CN23. Når man fyller den ut velger man ”annet”, på innholdsbeskrivelsen skal det stå ”UN3373”, vekt og verdi ”20 NOK” og så signerer man. Denne lappen klistres på.
7) Man fyller den ytre emballasjen med et absorberende materiale (her er det brukt bomull)

Betaling til laboratoriet og valg av prøver: Man fyller ut skjema fra laboratoriet man ønsker å få analysert prøver ved.

Generelt sett er det vanlig at man må forhåndsbetale for prøvene som skal tas. Noen få laboratorier tilbyr betaling med VISA-kort, men de fleste vil ha en kvittering fra banken som viser at man har forhåndsbetalt. Det er nok med en midlertidig kvittering som man ofte får når man betaler på nettbank. Skriv navn, adresse og hvilke prøver som skal tas som betalingsinformasjon. Denne kvitteringen printes og skal legges ned i pappesken sammen med prøvene.

Når man skal til å sende:

På legekontoret:
Man går til legekontoret og får tatt blodprøver. Dersom det er serumrør som skal tas (disse har rød topp) er det en fordel om de kan sentrifugere disse først – men det er ikke nødvendig.
Merk prøvene med navn, prøvetakingsdato og fødselsdato og putt de i transporthylser.

Disse transporthylsene legges ned i pappesken sammen med skjemaet angående hvilke prøver man ønsker å få tatt. Pappesken teipes igjen.

Når pakken leveres:
Pakken kan ikke legges i en rød postboks. Man må gå på postkontoret for å levere. Som regel lønner det seg å levere pakken på et hovedpostkontor i stedet for post-i-butikk hvis de skal hurtig frem.

Les mer om forsendelser med Posten Norge her

NLBF mobil

©  Norsk Lyme Borreliose - Forening  
Orgnr: 893991662 

Kontakt

Følg oss